På det stora hela så har steget över i den digitala världen varit övervägande positiv. Detta både sett till handel, sett till att vi kan ta snabba kontakter, att vi kan uppdatera oss om vad som helst, att vi kan arbeta/studera via nätet och att allt detta har skapat en värld som är mindre - på ett bra sätt. Men, det finns även avigsidor och dessa har blivit än mer påtagliga under senare år. De sociala medier som vi alla använder oss av har gått från en lättsam ton till en mer hård sådan.
Man brukar använda sig av ordet troll då man beskriver hur vissa anonyma profiler angriper andra - gärna vanliga - personer. Till en början så såg man dessa troll som ett vanligt otyg; något som lätt kunde viftas bort. Idag så kan man se dessa som ett hot mot hela demokratin; detta med den påverkanskampanj som iscensattes i USA och som indirekt också gav Trump presidentskapet.
Trollen drillades till en gemensam röst och följde tydliga manualer som i din tur skapade “sanningar” som vanligt folk inte kunde skilja från ren dikt. Vi får hoppas att det svenska valet slipper den typen av kampanjer - eller att det åtminstone handlar om sådana i mindre skalor.
Under året såg vi en massiv kampanj som gav kvinnor en röst där de visade upp alla missförhållanden, kränkningar och trakasserier som de utsatts för genom åren. Det som började med filmmogulen Harvey Weinsteins fall slutade i att bilan gick över alla tänkbara branscher och män inom dessa. Från filmstjärnor till städare - kvinnor i alla världens hörn och branscher vittnade under parollen Me-Too om vad de utsatts för. En extremt viktig kampanj - men även en känslig fråga, skulle det visa sig.
Plötsligt så slängdes nämligen anklagelser ut av bara farten där män namngavs och hängdes ut utan att kunna försvara sig. Eller försvara sig, det var omöjligt - namngavs man så var man också per se skyldig och placerades direkt i fängelset utan att passera gå. I många fall säkerligen med rätta - i andra inte alls. Det handlade om en slags lynchjustis där tidningarna - i jakt på klick och för att sälja lösnummer - snabbt hängde på och hängde ut de namn som dök upp i vimlet.
Vi lägger skuldfrågor åt sidan för en stund och fokuserar på det juridiska: hur många män blev dömda på falska grunder och anklagade för något de inte gjort - hur många tappade jobbet, sin familj och sitt sociala nätverk utan en chans att kunna försvara sig?
Vi säger inte att Me-too var fel - det var det definitivt inte. Det vi menar är att man kan ta lärdom av de misstag som uppenbarligen begicks och att man genom detta kan slippa offra oskyldiga längs vägen. Många män som hängdes ut kontaktade en advokat och många av dessa blev också friade från misstankar i lagens mening.
Är de då skyldiga eller ska man fortsätta jaga dem? Det är en svår fråga som visar på hur lätt det är att hängas ut och hur svårt det är att få upprättelse.
Blir man utsatt för förtal eller ärekränkning online så bör man direkt kontakta en advokat och se igenom hur pass starkt fall man har och om det finns någon möjlighet att driva en rättslig process genom att initialt polisanmäla det inträffade.
Det som visat sig är att unga tjejer är värst utsatta. Det kan handla om smyginspelade filmer, det kan handla om att betygsättning av utseendet eller om att rena rykten sprids om den egna personen - inte sällan med falsarier av sexuell natur. Män och killar tror att de är skyddade av nätet och tror att man får säga exakt vad man vill online. Så är det inte. Samma regler gäller på nätet som i det civila. Vårt råd är att man kontaktar en advokat om man är utsatt - vi tror att man har bättre chanser att vinna ett mål än vad många tror.
Kränkningar är aldrig okej - förtal är det definitivt inte. Först och främst så krävs en attitydförändring - ingen skulle väl springa fram till en okänd på gatan och skrika något typ av könsord eller kommentera hur ful man tycker att personen är? Varför är det beteendet okej online? Nummer två: det krävs hårdare straff och tydligare regler om vad som är okej och inte okej. Uppenbarligen så saknas det sunda förnuftet hos många som loggar in på sociala medier.